miercuri, 27 aprilie 2011

unele trenuri sunt lungi , altele nu .


asa cum ,an de an, adaugi cate un ghiocel in buchetelu vietii , cu prilejul vacantei de pasti , am adaugat si eu inca o importanta caramida in edificarea propriului EU , respectiv transformarea mea intr-un sociopat perfect . adica am mai descoperit o categorie de fiinte pe care o detest - oamenii care pot dormi in tren .
sigur ca noua categorie de indivizi va fi , in timp ,clasificata dupa intensitatea cu care subiectii traiesc  acest fenomen absolut nepamantesc , neuman (dormitul in tren) , imediat ce ma voi fi edificat prin studii asupra fenomenului .
deocamdata mi-e clar un lucru , precum spuneam , stiu ca suna pentru orice profan precum teoria relativitatii , ei bine ..- exista fiinte (ei isi spun oameni) care reusesc sa inchida ochii in tren (!!), si nu ca sa clipeasca . ba chiar cred ca unii (precum nevasta-mea si copiii) chiar pot visa chestiuni roz , de exemplu iepurasi, ceea ce ma intriga cu atat mai mult . ma rascoleste grav .

nevinovat fiind , m-am lasat tarat in povestea-vacantei-de pasti-la-casa-de-vacanta din-sancraiu-adica-de-langa-huedin(asta e oras, cica, undeva dincolo de cluj) , unde copiii se vor simti extraordinar , e aer curat si iarba . si unde mai pui ca se vorbeste ungureste , ceea ce te face sa crezi , cateva secunde , ca esti fericitul miliardar britanic excentric care s-a hotarat brusc sa-si petreaca vacanta in mijlocul oilor , intr-un (ferit de priviri) teritoriu exotic ,studiind culturi paleocrestine. adica ca cum ar fi , ca copiii asta au inteles , deci ca cum ar fi alaska .

as fi putut pleca cu masina . dar am calculat exact si mi-am zis -neee! tren ! de ce sa fac 600 de km in 24 de ore de condus atent , cand pot sa-mi iau cuseta la cfr , sa ma culc ca boieru la bucuresti si sa ma trezesc fresh la huedin , dupa 12 (doispe) adica 10+2 sau 9+3 ore de somn adanc ?! si sa fiu atat de proaspat, dimineata, incat socru-miu , care ne asteapta la destinatie , sa o intrebe pe fii-sa unde-i bosorogu si cine-i pornostarul caruia copiii ii zic "tata"?!

tren !

ne-am prezentat in gara , regulamentar , cu juma de ora inainte . incercand sa-l conving pe sasha ca , indiferent cat de fericit esti ca vezi tren , nu e cazul sa lingi toata locomotiva . chiar nu e cazul . si ca nu-i treaba sa intrebi pe toti controlorii daca sunt capitanii lu trenu cu care pleci tu , si cum ii cheama . si daca trenu are frane si volan ? si unde e puterea de la tren ? si de ce unele trene sunt lungi si alte trene nu sunt lungi ? in fine .. de ce ?

mi s-a parut dubios de la inceput - nu m-a asteptat nici un majordom frumos imbracat , nici covor rosu , cum vazusem eu in "orient expres" . ideea de a fugi mi-a venit prea tarziu , cand eram deja pe culoarul vagonului , tarand neputincios o geanta uriasa intr-o mana , cu alta mana incercand sa-l ridic pe sashi care se tavalea in extaz pe jos , iar cu celelalte miini ramase libere incarcand sa-mi fac loc in multimea de boi care inaintau leeeeent spre compartimente . ajuns in usa cusetei mi-am reconfirmat ca sunt un dobitoc sinistru daca ma aflu acolo . eram 7 oameni care incercau sa-si creeze confort intr-o chestiune la fel de mare ca wc-ul unei garsoniere muncitoresti din ferentari . in care exista paturi agatate de pereti si locuri ascunse in care sa-ti pui valizele .

brusc mi s-a spulberat si visul de a ma holba toata noaptea la colega de compartiment care se va fi dezbracat provocator (evident dupa ce vor fi adormit nevasta-mea si copiii , normal , ca doar nu sunt inconstient ) aruncandu-mi ocheade toata noaptea (ca doar asta era promisiunea , nu ?! , asta vazusem in "orient expres"..) cand o tanara domnisoara de 50 de ani m-a anuntat ca doarme in patul de deasupra mea ..tot ce-am simtit ,vizavi de trairi extreme cu femei in tren, a fost groaza ca aia se va pravali peste mine ,cu pat cu tot, si voi sucomba penibil , strivit de-un cur . ba chiar stiam cum vor suna articolele de ziar a doua zi .

in fine - nu dezvolt amanunte . n-are sens . dar un lucru trebuie comunicat - orice calatorie cu trenul , 12 ore , intr-o cuseta in care dorm , respira si elimina gaze mai multi oameni (+ 1 idiot disperat treaz), e o experienta extrema care scormone in unghere uitate ale psihicului unui om intreg . adica ce sa spun ?! ca la un moment dat fuego imi canta insistent in ureche "impodobeste mama bradul" ? si ca daca as fi avut o bata de beisbol si 10 beri ii nenoroceam cu bataia pe toti fraierii care dormeau - fular in vagon ,zeci de indivizi lati de somn, facandu-mi in ciuda ?!

la intoarcere , insa , a fost mult mai bine .
constiincios ,resemnat, cu genti si familion , cu juma de ora inainte , din nou la gara . de data asta stiam . pregatit temeinic spiritual .
vagonul 13 , insa , nu prea era agatat la tren . adica nu prea era .sashi s-a prins imediat ca trenu e mai scurt .
am intrebat , timid , un controlor - ardeleneste , calm , mi-a confirmat ca intr-adevar avem locurile (paturile) 101 , 102 , 103 in vagonul 13 . evident ca le aveam , nu ? , ca doar le-am platit . numa ca le avem in trenul de ieri . ca trenul de azi e in alta zi . adica azi nu-i ieri . adica am intarziat putin . doar putin .

pe cuvant ca n-am facut nici o scena grava pe peronul garii cluj . nu m-am tavalit pe jos , nici n-am tipat . nici n-am injurat . nu .

duminică, 10 aprilie 2011

chestiuni stranii . voci .


mama sustine ca n-am avea nici un inaintas indian cherokee . sau ca , nicidecum , nu ne-am trage (cum eu cred cu convingere ) dintr-un trib apache naturalizat prin moldova . ceea ce mi se pare ciudat .
o singura data , daca bine imi aduc aminte , cu juma de gura , a recunoscut ca un var de-al doilea de-a lui bunicu umbla , intr-adevar , cu pene in cap prin sat - dupa ce dormea , beat frant , ascunzandu-se de muiere , in cotetul gainilor . il chema lica a lu maricica a lu varlam sau , tradus in romana - " cel-ce-danseaza-in-curu-gol-in-fata-carciumii " . un mare viteaz , o inima neinfricata , probabil unchiul lui "cel ce danseaza cu lupii" (ceea ce , fireste , ma face nepotul lui filmul cu acelasi nume de , cu si impreuna cu kevin costner ).

impotrivirea mamei mele de a admite descendenta noastra ameriindiana nu ma deranjeaza si nicidecum nu ma opreste din demersul meu de a-mi stabili originile . cred in existenta unor triburi nomade langa vaslui . mai ales ca am niste simtiri demne doar de-un detinator de sange de piele rosie sau macar de latifundiar scotian liber .
dealtfel , intru in legatura , frecvent , cu stramosii . sigur ca nu orice muritor are acest dar . totul tine de legatura cu natura . de traire dincolo de constiinta banala. precum vraciul apache retras in munti pentru convorbiri cu taxa inversa cu spiritele .

totul pleaca , asa cum spuneam , de la apartenenta de pamantul tau .

trebuie sa-ti simti pamanatul cum il simt eu . sa-i simti viata , pulsul , nevoile . trebuie sa-ti controlezi si sa-ti stapanesti teritoriul . fara pauza . un efort constant . sa fii acolo . sa te simta stapan . numai asa , pamantul , isi descatuseaza captivii . asa ajungi sa accesezi spirite vechi . gloria inaintasilor . a celor plecati sa calareasca fericiti pe pasuni vesnic verzi .

de cand am descoperit aceasta forta paranormala pe care o posed , o cultiv constant .
mai ales odata cu venirea primaverii . ca iarna-i prea frig pentru baut cafea sau bere pe terasa .

e un ritual initiatic , zilnic :

deschid , impingand cu umarul , vartos (ca altfel nu merge ) , termopanul dinspre terasa . injur constructorul . fac un pas in afara . e frig de te caci pe tine . arunc o privire larga , cu ochi mijiti pentru a cuprinde nemarginirea intregului teritoriu pe care-l posed . vastele campii de vanatoare . ma uit dinspre vest spre est , circular . trag puternic aer in piept - miros patrunzator de iarba , balta , verde proaspat si neaparat un iz de rahat care vine intotdeauna dispre vest , de la haznaua vecinului .
dupa ce cuprind cu privirea intinderea proprietatii mele , acest continent de circa 60 de metri patrati , pornesc . de obicei plec calare . galop nebun cu pletele in vant , spre hotarul de est . nu ma opresc decat la balustrada de inox . aici descalec haiduceste si ma uit inapoi spre casa lasata muuuult in urma . sunt atat de departe incat abia daca mai zaresc , pe perete , tantarul pe care l-am nenorocit cu pliciul aseara .
ma trantesc pe iarba , la umbra arborelui meu preferat - un buxus urias de circa 30 de centimetri , pe care l-am plantat cu mana mea cand era foarte mic .

aici ma regasesc intr-o transa adanca . sunt departe de tot si toate . asta-i templul meu . de obicei , abia ce ajung , ca aud vocile . strabunii :

o , voi , inaintasi !! strabunii mei , vorbiti-mi !

ecoul spiritelor vine negresit :

dragooooossss ... gossss ... ssss ...

o , da , puternice spirite , va aud .. soptesc eu .

puternic ca un tunet , ecoul devine voce , clara , atat de cunoscuta deja :

dragoooosssss !! treci imediat in casaaa.. asaa ... saaaa ... , puturosule , sa duci gunoiu ... noiu .... iu ... uuuuuuuu!
numa la bere iti sta capuuuu ... apuuu ...puuu ...

duminică, 3 aprilie 2011

lupte intestine.


nu inteleg cum sunt facuti unii oameni . adica ce fel de lipsa de caracter , ce egoism , cat egocentrism ..ce proasta crestere . urat ..! uite , de exemplu, fi-miu - are 4 ani (adica are o varsta ,nu ?!, ar trebui sa dea dovada de discernamant si de responsabilitate). nu pricepe , neam , ca masinutele din colectia mea sunt doar ale mele . ca am si eu , ca orice barbat normal si educat , o colectie de jucarii . si ca noi doi , adica el si cu mine , daca vine vorba de masinute si jucarii , n-avem treaba unu cu altul - fiecare cu ce are , in coltul lui de casa (chiar daca ma-sa incearca zadarnic sa ne impace si sa ne convinga ca ,poate, ar trebui sa ne jucam impreuna , adica sa amestecam jucariile . neee..) .
nu reusesc sub nici o forma sa-l fac sa inteleaga ca asa cum eu nu sunt interesat de masinutele lui (pentru ca fraieru n-are nimic senzational , de colectie - n-a reusit sa-si faca rost) , nici el n-ar trebui sa ceara de la mine .
ultima data am fost bun si i-am dat un avion mic , alb , biplan , cu 2 elici care chiar se invarteau (!!!!) de la mine . nu i l-as fi dat niciodata (ca nici el nu mi-a dat un renault alpine coupe albastru care avea suspensii ,pe care l-a primit de craciun ) dar a apelat la metoda perversa cu plansul la ma-sa . si m-au fortat . am cedat .
sigur ca si eu am incercat treaba cu smiorcaitul la nevasta-mea cand mi-am dorit ceva de la el , dar ea e partinitoare , si chiar nu pricep de ce , ca in fond , pe mine ma cunoaste de mai mult timp decat pe fi-miu ?! foarte ciudat .. in fine , am reusit sa recuperez avionul dupa 3 zile . perversu l-a luat si la gradinita , sa-l arate la copii , ceea ce nu mi-a placut . pana la urma am reusit sa-l sustrag din dulapior . noroc ca uitase de el .

ieri am avut mare scandal cu el . m-a pus pe ganduri . ma gandesc sa iau masuri , eventual sa decid ca ar fi momentul sa ne separam . eram in masina , mergeam spre busteni , la munte . corina face copilareasca si gratuita greseala sa-mi arate un set de 6 soldatei de plumb pe care mi i-a cumparat de la un muzeu din suceava . m-am bucurat nevinovat , fara sa banuiesc ,macar o clipa, ca securistu de fi-miu a auzit discutia . am dat dovada de mare talent la negocieri , ca am tras pe dreapta pe la ploiesti , sa impartim - 3 soldatei la mine ,3 la el . l-am facut pe papagal , ca n-are talent , e neexperimentat - i-am pastrat eu pe aia cu scut si sabie . fraieru nu s-a prins .
ca sa nu mai spun ca l-am ars ca-n filme cand i-am oferit o punga cu pufuleti si-o acadea pe partea lui de soldatei , pe la baicoi . a pus botu instant .

asta nu-mi place , n-am competitor , n-am adversar pe masura .

si mai e ceva . il duc la mc donalds sa-l hranesc sanatos . iau ce vrea el , orice , numa sa-mi lase mie jucaria de la happy meal . crezi ca vrea ?! n-ai vazut om mai nerecunoscator si mai hrapalet ...