miercuri, 13 octombrie 2010

teleenciclopedia

CIOÁRĂ, ciori, s.f. 1. Nume dat mai multor specii de păsări din familia corbului, cu penajul negru sau cenușiu, cu cioc conic și puternic (Corvus).

asta-i definitia de dictionar . specia a fost descoperita de mult , nu parea ca mai are noutati de oferit cercetatorilor . dar ne-am inselat . niciodata a nu se pune la indoiala talentul si implicarea oamenilor de stiinta romani .

am inceput sa fiu extrem de interesat de ornitologie .
asta , probabil , ptr ca m-am nascut in romania , tara fara prea mare diversitate bio de studiat . in ultima vreme citesc / vad / aud tot felul de noi descoperiri ale savantilor romani , date publicitatii pe toate caile posibile cu o frecventa demna de premiul nobel ptr studii ale naturii - cioara si preocuparile ei ca specie au devenit indeletnicire principala a tuturor mediilor demne de luat in seama in romania .

citeam recent ca o cioara a fost semnalata in zona ferentari tinand strans in gheare volanul unui bentley . fenomenul nu este singular , exemplare cu preocupari similare fiind descoperite din ce in ce mai des in multe zone din tara .

o alta cioara , mai putin dezvoltata fizic , probabil o subspecie (zic biologii) , croncane la tot ce inseamna eveniment monden . echipe de pasionati cercetatori organizeaza frecvent seminarii stiintifice la care prezinta exemplarul spre deliciul milioanelor de romani interesati de stiinta . de obicei la sala polivalenta / bucuresti .

echipe mixte de cercetatori incearca sa gaseasca o explicatie ptr masivele migratii ale stolurilor de ciori intre statele europene . ipoteza initiala precum ca ar fi un fenomen determinat de efectul de sera si incalzirea globala a fost inlocuita recent de o senzationala descoperire - se pare ca cioara este ultimativ interesata de obiecte stralucitoare , metale in general , pe care le sustrage/fura din orice loc in care legile ecologice europene ii permit prezenta . capacitatea acestei specii de a gasi noi si noi locuri din care sa ciuguleasca tot a condus spre conturarea unei noi teorii evolutioniste .


ultima descoperire a socat opinia publica - cioara pare a avea constiinta artistica . la orice colt de strada , cu putin ghinion , se pot vedea exemplare cu un comportament straniu - se bat ritmic cu aripile pe torace si emit sunete atribuite de catre excentrici , sa spunem , unei forme de arta . exemplarele dominante obisnuiesc sa atace alte specii fara motiv si sa se hraneasca excesiv cu seminte de floarea soarelui .

probabil datorita ultimelor descoperiri , specia este intens protejata , nefiind nici pe departe pe cale de disparitie .
cioara se inmulteste ca sobolanul .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu