vineri, 1 octombrie 2010

eseu.

de cand s-a inventat si trecut in nomenclatorul oficial de meserii ocupatia full-time de badigard , in romania s-au petrecut mutatii social economice demne de luat in seama .
in principiu , jumatate din populatia activa a tarii lucreaza cu spreiul paralizant de piper , tonfa si pulanul .
interesant este ca pe masura ce numarul badigarzilor creste , in romania se fura mai mult si mult mai putin elaborat decat atunci cand fiecare , cu toporul sau bata din dotare , isi pazea singur avutul .
am gasit badigarzi in cele mai stranii locuri ( in termeni de specialitate - obiective ), de exemplu :
- la capatul unui drum de servitute care nu ducea , fizic , nicaieri , in pipera
- pe marea autostrada bucuresti - pitesti , pazind nimic .
sigur ca nu toti badigarzii sunt la fel . in lumea lor plina de adrenalina ,rupta parca din filmele americane cu ceac noris , desi chestiunea nu tine de loc de pregatire / IQ sau CV , exista o ierarhie clara . analizand atent fenomenul cred ca un criteriu determinant e obiectivul asupra caruia vegheaza respectivul . pornind de la aspirant catre maxima implinire profesionala , badigarzii s-ar clasifica astfel :

1. badigardul de metrou - este , saracu , atat de bou incat a trebuit ca eminentele cenusii ale domeniului sa inventeze un loc in care asta sa poata respira in timpul programului . in metrou . nu-mi dau seama ce pazeste .nimeni nu stie .alaturi de secretele aztecilor acesta va ramane un mister vesnic al umanitatii . se uita cu ochi tulburi la lumea care urca si coboara in statii si rareaori se aseaza printre calatori - daca gaseste un loc liber . singurul lucru pe care , practic , il are de facut este ca la capat de linie sa comunice cuiva ca nu a ramas nimeni in vagoane . atat .

2. badigardul de bariera - sunt milioane - intalniti la intrarea in parcarile diverselor institutii publice / private , intrari de bloc . individul este , in principiu , prost si analfabet . umil . cu miscari nesigure , holbandu-se idiot din timp in timp la varful pixului care nu se lasa convins sa scrie de o mana tremuranda , reuseste in circa 5 minute sa-ti copieze numele din buletin pe un catastif jegos . dupa care comunica prin statie ca postul 1 si-a facut treaba . te lasa sa intri , in final , in curtea blocului in care locuiesti de ani de zile .

3. badigardul de banca - pozitie cheie pentru linistea financiar bancara a romanilor . daca n-ar fi acesti indivizi cu siguranta ca romania s-ar confrunta cu valuri de hold-up-uri la casieriile bancilor comerciale . se stie deja ca celebrele clanuri mafiote romanesti sunt infiorate numai la gandul ca s-ar putea confrunta fata in fata cu agilitatea , cruzimea si armele acestor ( de obicei ) batranei cocosati si femei stafidite ( adevarate amazoane gata de lupta in orice moment ). alaturi de salariu au numeroase alte beneficii - apa gratis de la dozatorul din banca precum si cafea la pahar de plastic de la casierita aia de dupamasa , ca-i de treaba . personal , stiind ca am o figura nu tocmai prietenoasa , am grija sa-i salut cu respect de fiecare data cand intru , cu teama , in banca . sa nu-mi iau dracu vreo palma dupa ceafa .

4. badigardul de club / discoteca . ei bine , gata - ne apropiem de varf . sunt mari . f mari . rasi in cap . cu costum . sunt , dealtfel , si foarte dezghetati . dialog frecvent :

unde mergi ?
...?!.. pai.. as vrea ..
ba , unde crezi ca mergi ?
inauntru ..
aha. ai masa ?
ce sa am ?
masa .
n-am ..
n-ai masa - nu intri . hai , fa loc . domnisoara ?
e cu mine ..sotia mea ..
domnisoara poa sa intre . hai , fa loc !

5. dumnezeul badigarzilor . acela . badigardul de inerventie rapida . el are masina de la firma , in care doarme relaxat in orice mare intersectie . uniforma impune respectul oricarui muritor - bocanci , genunchiere , cotiere , platose , veste antiglont , casca . e dur si neinduplecat . in fisa postului a semnat ca se va uita urat , martial , la orice trecator , copil pe trotineta, femeie gravida sau pensionar . e suparat mereu , fara motiv . n-are mama n-are tata . are pistol cu gaze .

deja am fost dur corectat / contestat de catre christi . el considera , si tind sa-i dau dreptate totusi , ca badigardul de mall , acel individ cool , cu ochelari de soare , idolul pipitelor de rahova , care vegheaza neobosit sa nu te apleci prea tare peste balustrada cand casti gura la fantana arteziana si lupta zilnic cu puradeii care vor sa patrunda in obiectiv , ei bine - el ar fi incununarea succesului . capatul lantului trofic .



Un comentariu: