duminică, 29 august 2010

nemtii e neam de ciomag .

tocmai ce-am venit de la sibiu . i-am dus pe copii la festivalul medieval . f misto - cavaleri , printese , faclii , muzica medievala , butaforie multa , lume relaxata , terase pline , liniste . multi nemti . nu inteleg ce cauta la sibiu ?! chiar nu mi-e clar .. am fost in germania , orice satuc arata mai bine decat centrul vechi ( ca sa nu mai vorbim de orasele mari ) .
sa nu fiu inteles gresit - iubesc sibiul - dar il iubesc cu rezerve , romaneste , privindu-l ca pe o realizare mica , atat de mica incat poate bucura numai privirea plina de cenusiu si de cacat a romanului trait in bucuresti ( de exemplu ) , care e fascinat de faptul ca un primar destept inchide 3 strazi ptr masini , renoveaza 10 cladiri si paveaza piata centrala . unde niste bucuresteni fac terase . la care esti servit de sibieni - ardeleni care uita , de la masa pana la bar ce ai comandat. primesti mamaliga cu branza si cu gheata in loc de bere . si cafea cu sarmale . si asta inceeeeet , dar foaaaaarte incet . in liniste .

revin la festival .
misto organizat - tot felul de trupe de teatru medieval , coruri , balet , dans medieval . costume , sabii , catapulte in marime naturala .
in curtea bisericii evanghelice - mare miscare - plin de lume . evolua SCOALA DE LUPTE MEDIEVALE - HAMBURG . baietii aveau autocar inscriptionat , costume , stand mobil . vreo 20 - 30 de reprezentanti ( am numarat io ) , imbracati toti la trendu 1723 (toamna - iarna).
la un moment dat , anuntat la microfon de o tanara , momentul culminant - SCOALA DE LUPTE MEDIAVALE HAMBURG face o demonstratie de virtuozitate , urmata de o sesiune de cursuri de vara - pentru orice doritor - lupta cu bata / ciomagu / ghioaga .
condusi de cativa profesori extremi de duri cei 10 studenti germani fac demonstratia - . noi , privitorii , privim ingroziti / fascinati - un fel de balet clasic cu ghioage , spectacol grotesco-penibil oferit cu o incrancenare transpirata insotita de urlete martiale si caderi in cur accidentale ( certate din ochi de sefu de proiect ).
langa mine , stanga - dreapta , tacere . doar din stanga , de la 2 baieti tinerei , imbracati simplu - puternic miros de oaie .
spectacolul se incheie apoteotic cu profesorul friedrich nustiucum , probabil decan al INALTEI SCOLI DE LUPTE MEDIEVALE DIN HAMBURG - invartind o bata deasupra unui voluntar roman gras , cacat pe el de frica . moment in care aud din stanga mea , dinspre mirosul de oaie -
apai daca se-ncurca un pic baciu todiras intre astia , mi ti le-nmuie oasele de le merea fulgii .. cu ghioaga .. replica nu putea veni decat de la un absolvent , cel putin masterand , al ACADEMIEI DE LUPTE CU PRASTIA SI CU BOLOVANU DE MARIME MICA / MEDIE - MILANO .

m-am retras in camera pe ganduri . incurcat . am realizat ca daca in 2010 exista oameni , si nu putini , care isi dedica viata studiului aprofundat al tehnicii de lupta cu bata , adica cu ghioaga , adica cu reteveiu , respectiv un fel de ciomag dar mai mic - nimic nu e pierdut sau prea tarziu .

Un comentariu: